Migratietraject? Zo voorkomt u dat het misgaat!

Staat u aan de vooravond van een migratie in uw data- en telecommunicatienetwerk? Dan is het verstandig dit artikel toch nog even door te lezen, vóór u van start gaat.

 

Soms verloopt een migratieproject namelijk ineens heel anders dan gepland. En loopt alles in de soep. Tenzij u…

A. vooraf met bepaalde zaken rekening houdt en B. dus een plan B heeft.

Maar,

Het succesvol doorlopen van een migratietraject begint met accepteren dat u niet alles in de hand heeft.

Problemen met een externe oorzaak

Als er in een migratietraject iets misgaat of anders uitpakt dan verwacht, komt het vaak aan op improviseren.

En wat is dan wijsheid?

U moet tenminste bepalen of en op welke wijze de migratie voortgezet kan worden. Precies daarom is het dus verstandig om vooraf na te denken over de mogelijke struikelblokken in het traject. Zodat u met minder verrassingen geconfronteerd wordt én u alvast een paar oplossing paraat heeft. Of extra zekerheden heeft ingebouwd.

Zoals een vliegtuig dat altijd extra brandstof meeneemt. Voor het geval hij moet uitwijken naar een ander vliegveld, omdat er ineens sprake is van sterke mist op de plaats van bestemming.

Inderdaad.

In het laatste geval is het toch een héél fijn idee dat men ook in de vliegwereld vooraf rekening houdt met scenario’s die afwijken van het plan. En u dus niet gelijk neerstort, als het even tegenzit.

Toch zien wij van Dankert & Castelein met enige regelmaat een migratietraject crashen.

Vaak omdat de risico’s vooraf onvoldoende ingeschat zijn.

En eigenlijk is dat ook niet zo gek. Want niet iedereen is zoals wij wekelijks betrokken bij complexe migratietrajecten.

Wat zou u bijvoorbeeld doen wanneer uw provider tijdens de geplande nummeroverzetting aangeeft dat er bij hen sprake is van een onvoorziene storing waardoor de nummer portering niet uitvoerbaar is? Terwijl u echt nét de bestaande telecomstructuur volgens plan heeft afgesloten… Sterker nog, deze as-we-speak al aan het ontmantelen bent omdat het niet mogelijk was om oud en nieuw naast elkaar te laten bestaan. Dan is uw organisatie ineens niet een uurtje, maar voor nog onbekende termijn volledig onbereikbaar.

Help!!

In dat geval betekent het dat u letterlijk uw change document op z’n kop moet kunnen houden. Om alle migratiestappen terug te draaien, voor zover dat nog mogelijk is.  

Daarnaast moet u afwegen wat de consequenties zijn van het niet bereikbaar zijn en hoe u in korte tijd mogelijke alternatieven optuigt. 

Zou het dan niet handig zijn, dat u plan B al klaar had liggen. Zoals het vliegtuig dat moest uitwijken vanwege de mist?  

Ok, horen we u nu denken. Maar we kunnen toch niet rekening houden met élk onvoorzien probleem? En dat klopt.

U moet zich zeker niet overal voor willen indekken.

Want dat is inderdaad geen doen. Maar, wat wel kan is voor de start zorgen dat er binnen uw organisatie niets (meer) is dat het migratietraject in de weg staat. Dus wees vooral ook bedacht op:

Problemen met een interne oorzaak

Ter illustratie een voorbeeld dat we enige tijd terug tegenkwamen:

In deze organisatie strandde het migratietraject, doordat de aanwezige netwerken vooraf onvoldoende in kaart waren gebracht. Een relatief klein (maar voor de bedrijfsvoering kritiek) stukje netwerk was bij de inventarisatie overgeslagen. De aangesloten apparatuur in dit kritieke deel kon alleen met de leverancier worden omgebouwd. De impact hiervan was niet inzichtelijk. Hierop liep de migratie vast en een complete stap in het traject moest volledig overnieuw.

En ja, dat kost uiteraard tijd én geld.

Alsof u een vakantie gepland heeft naar een land waar een visum verplicht is, maar hier van te voren nooit aan gedacht heeft. Dan kunt u met een beetje geluk in sommige gevallen ter plekke nog wat regelen, maar in een aantal gevallen ook linea recta weer retour.

Weg vakantie. En waarschijnlijk ook uw budget. Zonde!

Conclusie?

Vooruit denken – en het liefst 10 stappen – in een migratietraject is noodzakelijk. In alle fasen. Vanaf het inventariseren van de bestaande situatie en zeker tijdens de uitvoering van het traject.

U kunt het maar 1x goed doen. En kostbare tijd (en dus geld) besparen als het vanaf dag 1 soepel loopt.

U begrijpt, migreren is best spannend.

Dus het is niet gek dat u aan de vooravond van uw migratietraject nu ineens twijfelt of u alles wél goed gecheckt heeft. En, u bent zeker niet de enige.

Beperk de risico’s tot het minimum, neem contact met ons op. We ondersteunen u graag bij een vliegende start.

 

DEEL DIT ARTIKEL